Sambata, 20/04/2024, 3:08 PM
Bine aţi venit Guest

RadicalHackers

[ Mesaje noi · Membrii · Regulamentul forumului · Căutare · RSS ]
  • Pagina 1 din 1
  • 1
Forum » Diverse » IT si Telecomunicatii » Sisteme Analogice si Digitale
Sisteme Analogice si Digitale
RadicalHackerData: Duminica, 02/01/2011, 3:40 AM | Mesaj # 1
Sergeant
Grup: Administrators
Mesaje: 32
Reputaţie: 1
Status: Offline
Semnalele analogice reprezinta informatia sub forma unui domeniu continuu de valori. Semnalele digitale folosesc valori in trepte sau discrete.

Marimile analogice au valori dintr-un domeniu continuu. Temperatura este o marime analogica deoarece poate avea orice valoare dintr-un numar infinit de valori.
Marimile digitale au o multime de valori fixe dintr-un domeniu. Abacul (socotitoarea) este, de fapt, o forma de sistem digital, deoarece poate sa creasca sau sa scada lin, analogic, sau abrupt, in impulsuri digitale ca niste trepte.

Marimea sau amplitudinea unui impuls de curent poate fi folosita pentru a reprezenta un numar. Iar o succesiune de impulsuri poate fi utilizata pentru codarea diferitelor tipuri de date, de pilda de sunet, imagine sau text.

BITI si OCTETI

Calculatoarele stocheaza si prelucreaza datele sub forma de biti. Cuvantul „bit” provine de la binary digit = cifra binara, in limba engleza.
Fiecare bit poate avea valoarea 1 sau 0.
1 si 0 inseamna adevarat sau fals, da si nu, sau pot face parte dintr-un numai binar mai mare.
Un octet sau byte este format din opt biti. El poate reprezenta, in scriere binara, orice numar de la 0 la 255.
Bitii pot fi prelucrati cu ajutorul unor comutatoare electronice numite pori logice. Valoarea fuzionata de o poarta este determinata de anumite conditii si testari logice.
Cu cele 256 de valori ale unui octet se pot reprezenta, spre exemplu, toate tastele unei tastaturi, conform unui cod numit ASCII. De asemenea, cu ele se poate reprezenta orice culoare dintr-u multime prestabilita de 256 de culoti.
Un total de 1024 de octeti formeaza un kilooctet (kilobyte, KB), iar 1024KB constituie un megaoctet (megabyte, MB). Un gigaoctet (gigabyte, GB) reprezinta 1024 MB.

CONVERSIA INTRE SISTEME.

Pentru digitizarea semnalelor analogice se foloseste un dispozitiv numit convertor analogic-digital (CAD).
Un CAD masoara valoarea unui semnal analogic la intervale de timp egale, un astfel de interval fiind numit perioada de esantionare.
Apoi, valoarea numerica a fiecarui esantion se exprima intr-o forma digitala care ar putea fi, de exemplu, un numar de impulsuri.
Fluxul de valori digitale furnizat de CAD poate fi prelucrat de circuitele logice ale unui calculator.
Semnalele digitale transporta informatiile cu mare precizie, deoarece impulsurile pot fi decodate chiar daca semnalul este usor distorsionat.
Un convertor digital-analogic (CDA) actioneaza invers decat un CAD. El decodeaza datele digitale si genereaza un semnal analogic continuu.
Una dintre aplicatiile CDA se intalneste la citititoarele de compact discuri, unde se efectueaza conversia informatiei digitale in semnal de sunte.

Portile logice folosesc comutatoare care comanda circulatia curentului electric. „1”inseamna adevarat, iar „0” fals.
Coloanele din sistemul binar cu valorile 1,2,4,8,16,32 s.a.m.d. Numarul binar 111 contine un „1”in fiecare dintre coloanele 1, 2 si 4.
Adunand aceste valori (1+2+4) rezulta 7 in sistemul zecimal.

[Cum functioneaza un modem.
Cuvantul „modem” este o prescurtare de la modulator-demodulator.
Un modem moduleaza sau converteste semnalul digital de la un calculator intr-u nsemnal analogic ce se poate propaga pe o linie telefonica obisnuita.
Acelasi duspozitiv poate demodula semnalul telefonic analogic primit de la modemul altui calculator, reproducand semnalul digital oricinal.]

 
Forum » Diverse » IT si Telecomunicatii » Sisteme Analogice si Digitale
  • Pagina 1 din 1
  • 1
Căutare: