Vineri, 26/04/2024, 3:52 AM
Bine aţi venit Guest

RadicalHackers

[ Mesaje noi · Membrii · Regulamentul forumului · Căutare · RSS ]
  • Pagina 1 din 1
  • 1
Forum » Diverse » IT si Telecomunicatii » Comunicatii electronice
Comunicatii electronice
RadicalHackerData: Duminica, 02/01/2011, 3:01 AM | Mesaj # 1
Sergeant
Grup: Administrators
Mesaje: 32
Reputaţie: 1
Status: Offline
In comunicatile electronice, mesajele se trimit prin cablu sub forma de semnal electric sau prin aer sub forma de unde electromagnetice.

Prin comunicatiile electronice se transmit informatii dintr-o parte in alta sum forma de semnale electrice. Informnatiile pot consta dintr-un semnal de televiziune, din sunetul vocii unui prezentator de radio sau din datele unui calculator. In oricare dintre cazuri, informatiile sunt codate ca variatii ale unui semnal electric.
Telegraful a fost primuldispozitiv de comunicatii electrice. In anul 1774, George Lesage a aratat ca bilutele de maduca (fibra vegetala) dintr-un aparat numit electroscop se deplasau cand electroscopul se conecta printr-un conductor la o sursa de sarcini electrice. Desi dispozitivul acesta a demonstrat ca semnalele electrice se puteau transmite printr-un conductor, sistemul nu era practic pentru transmiterea mesajelor.
Urmatorul pas catre un sistem de letegrafie practic a fost facut in 1810, cand André-Marie Ampére a inventat ampermetrul. Acest aparat avea un ac indicator care se misca atunci cand printr-un conductor circula un curent.

De fapt, de-abia in 1837 inventatorii bricanici William Cooke si Charles Wheatstone au inventat u nsiste, de telegrafie care folosea atunci cinci conductoare si cinci ace mobile pentru codarea literelor is cifrelor.
Tot in anul 1837, Samuel Morse a brevetat un sistem de telegrafie mai simplu, care utiliza un singur conductor si un manipulator care, la apasare trimitea un curent printr-un conductor. Operatorul folosea grupe de apasari scurte si lungi pentru a transmite cifre si litere.
La receptie, cand prin conductor circula curentul, un dispozitiv apasa o penita pe o banda de hartie in miscare. Apasarea scurta a manipulatorului producea pe hartie un punct, iar cea lunga o linie. Dispozitivele ulterioare transformau punctele si liniile in sunete pe care operatorul le asculta in casti.
Sistemul lui Morse si codul sau de puncte si linii au deventi sistemul de telegrafie standardizat de la jumatatea secolului al XIX-lea.
Acesta a fost folosit pe o scara larga pentru transmiterea de mesaje internationale pana ce liniile telefonice internationale au inceput sa le inlocuiasca pe cele de telegraf, dupa 1950.

 
Forum » Diverse » IT si Telecomunicatii » Comunicatii electronice
  • Pagina 1 din 1
  • 1
Căutare: