Vineri, 26/04/2024, 12:50 PM
Bine aţi venit Guest

RadicalHackers

[ Mesaje noi · Membrii · Regulamentul forumului · Căutare · RSS ]
  • Pagina 1 din 1
  • 1
Forum » Diverse » IT si Telecomunicatii » Undele Radio.
Undele Radio.
RadicalHackerData: Duminica, 02/01/2011, 3:02 AM | Mesaj # 1
Sergeant
Grup: Administrators
Mesaje: 32
Reputaţie: 1
Status: Offline
Prin 1886, fizicianul german Heinrich Hertz (1857-1894) a descoperit ceea ce numim azi unde electromagnetice.

El a observat ca atunci cand folosea un curent alternativ de inala frecventa pentru a produce o scanteie intre doi electrozi, intre capetele unei bucle de sarma separate aparea o scanteie mult mai slaba. Hertz si-a dat seama ca intre cele doua circuite se transmitea prin aer o forma invizibila de energie.

Descoperise undele radio.
In 1895, inginerul italian Guglielmo Marconi (1874-1937), specialist in electricitate, a realizat un dispozitiv ce combina un circuit asemenea celui al lui Hertz ca un manipulator similar celor folosite in sistemul Morse.
Combinatia aceasta putea trimite impulsuri de unde radio pe o raza de gativa kilometri, iar un circuit de receptie putea detecta impulsurile in orice punct din zona respectiva. Deoarece nu era necesar ca emitatorul si receptorul sa fie conectate printr-un conductor, sistemul a fost numit telegraf fara fir.
Inventia lui Marconi era deosebit de utila pentru comunicatiile intre vapoare is uscat sau intre un vapor si altul.

Comunicatiile radio actuale valorifica faptul ca undele radio oscileaza cu o frecventa de mii sau milioane de hertzi (Hz). Fiecare emitator utilizeaza niste frecvente proprii, numite frecvente purtatoare. In receptoare, niste filtre se acordeaza astfel incat la un moment dar sa receptioneze o singura statie. Modulatia in frecventa (FM) codifica, sub forma de variatii alte frecventei semnalului purtator, informatii ce descriu unde sonore sau imagini. Modulatia de amplitudine (AM) foloseste variatii de amplitudine ale semnalului.

TRANSMISIA RADIO.

Cand un prezentator de radio vorbeste in direct, un micrifin preia vibratiile aerului (sau undele sonore) create de vocea acestuia si le transforma in semnal electric. Semnalul este un curent alternativ ale carui vibratii le reproduc pe cele ale vocii prezentatorului. Semnalul de sunet este transmis catre un emitator, unde se mixeaza cu un al doilea semnal, numit unda purtatoare. Unda purtatoare are mii sau chiar milioane de oscilatii pe secunda. Prin mixare, cele doua semnale devin o unda radio care poate fi difuzata prin aer de catre o antena de emisie. Un aparat de radio acordat corect pe frecventa statiei de radio ca vulege undele si le va transforma din nou in semnal electric. Apoi semnalul este trecut printr-un amplificator astfel ca apoi sa poata fi aplicat unor difuzoare pentru a reproduce undele sonore.

 
Forum » Diverse » IT si Telecomunicatii » Undele Radio.
  • Pagina 1 din 1
  • 1
Căutare: