Miercuri, 24/04/2024, 8:42 AM
Bine aţi venit Guest

RadicalHackers

[ Mesaje noi · Membrii · Regulamentul forumului · Căutare · RSS ]
  • Pagina 1 din 1
  • 1
Forum » Diverse » IT si Telecomunicatii » Microprocesoarele
Microprocesoarele
RadicalHackerData: Duminica, 02/01/2011, 3:44 AM | Mesaj # 1
Sergeant
Grup: Administrators
Mesaje: 32
Reputaţie: 1
Status: Offline
Microprocesoarele constau din mii de circuite electronice rezultate di ncipuri de siliciu. Ele sunt utilizate pentru comanda dispozitivelor electrice si electronice.

Aparatele electronice actuale contin ansambluri extinde de circuite si comutatoare pentru efectuarea de testari logice, modificari si calcule asupra semnalelor electrice.
Semnalele de intrare sunt furnizate de senzori din interiorul aparatului, cum este senzorul de temperatura al unei masini de spalat.
Semnalele de iesire sunt instructiuni ce comanda dispozitive ca motoarele, afisajele si alarmele sonore.
Pana in anii 1940, tuburile cu vid erau singurele comutatoare electronice disponibile.
Ele erau mari si deseori nefiabile. Insa in 1948 o echipa de la Bell Telephone Laboratories a realizat tranzistoarele semiconductoare, care puteau inlocui tuburile cu vid – mult mai mari – in numeroase aplicatii.
Prin anii 1960, tranzistoarele inlocuiau tuburile cu vid in multe aparate electrice, mai ce seama in aparatele de radio portabile.

CIPURI DE SILICIU

In anii 1960, miniaturizarea circuitelor care incepuse cu trecerea de la tuburile cu vid la tranzistoare, a mai facut in pas mare inainte prin inventarea circuitelor integrate.
Acestea inglobeaza toate conductoarele si tranzistoarele pe suprafata unui cip de siliciu.
Circuitele integrate se realizeaza prin crearea unor cai de conductie din siliciu de tip n si p.
Caile de conductie sunt inconjurate de canale izolatoare de dioxid de siliciu, care impiedica producerea de scurtcircuite intre conductoare.
Datorita progreselor tehnologice, circuitele integrate pot contine acum mii de tranzistoare pe mai putin de un centimetru patrat de siliciu.

IMPACTUL MICROPROCESOARELOR

Microprocesoarele sunt ansambluri de cipuri de siliciu care efectueaza calcule si iau decizii referitoare la dispozitivele electrice.
Microprocesoarele simple comanda functionarea ceasurilor digitale, precum si a masinilor de spalat si a altor aparate electrocasnice.
Microprocesoarele mai complicate de gasesc in calculatoarele laptop si in sistemele de comanda ale satelitilor si aeronavelor.
Daca aceste tehnologii ar fi intrebuintat tuburi cu vid in loc de microprocesoare, un laptop ar fi fost cat un bazin de inot, iar aeronavele cu comenzi electronice ar fi prea grele ca sa poate decola.

 
Forum » Diverse » IT si Telecomunicatii » Microprocesoarele
  • Pagina 1 din 1
  • 1
Căutare: